IJzerleeuw door de jaren heen

Van kleine ijzerwarenhandel tot regionale staalgroot-handel:  IJzerleeuw kent een bijzondere geschiedenis die meer dan 200 jaar terug in de tijd gaat. De belangrijkste gebeurtenissen uit die 200 jaar staan hier beschreven.

Bouw IJzerleeuw 1961

1810

De geschiedenis van IJzerleeuw gaat ruim 200 jaar terug naar het begin van de 19e eeuw. Al in het jaar 1810 was IJzerleeuw (onder de naam “In Den Blauwen Saegh) een ijzerwarenhandel in en rond Zwolle.

1955

Meer dan een eeuw later wordt IJzerleeuw een zelfstandige onderneming binnen de O. de Leeuw-groep en vestigt het zich op industrieterrein ‘Voorst’ te Zwolle. Dit betrof een voorlopige vestiging. IJzerleeuw kreeg de toezegging van de gemeente Zwolle voor de aankoop van een vergelijkbaar terrein in de Gasthuislanden, aan het nieuw te graven Zwolle – IJsselkanaal.

1961 – 1962

De bouw van het bedrijfspand aan de Gasthuisdijk vond plaats in 1961-1962. Sinds 2012 heeft dit gebouw de status van monument. De vestiging op deze nieuwe locatie ontwikkelde zich positief. Mede hierdoor werd in 1971 de opslagcapaciteit verdubbeld door de ingebruikname van het naast Hal 1 gelegen buitenterrein. Deze plek werd eind jaren ’80 overdekt en staat bekend als Hal 2.

1973

Een bedrijfspand aan de Rieteweg kwam medio 1973 te koop staan. Met de aankoop van dit pand had IJzerleeuw een totale bedrijfsoppervlakte van 25.000 m² waarvan 10.000 m²  bebouwd.

2005

In 2005 neemt IJzerleeuw de volledig geconditioneerde bedrijfshal aan de Gasthuisdijk in gebruik. Deze nieuwe hal vervangt het oude bedrijfspand aan de Rieteweg. Tijdens de opening van dit nieuwe bedrijfspand viert IJzerleeuw ook het vijftigjarig jubileum.

2012

Eind maart van 2012 is de oude bedrijfshal die dateert uit 1961-1962 aan de Gasthuisdijk door het college van B en W aangewezen als gemeentelijk monument van de wederopbouw. IJzerleeuw is daarmee de eerste Zwolse onderneming die met een naoorlogs bedrijfspand de status van beschermd monument op de gemeentelijke monumentenlijst heeft verkregen.

Heden

Ondertussen heeft IJzerleeuw al bijna 60 jaar ervaring in staal. Onder het motto “Hoeksteen voor staalverwerkers” heeft IJzerleeuw zich in al deze jaren ontwikkeld tot een staalleverancier van naam met een sterke marktpositie in Noord-, Oost- en Midden- Nederland. De speerpunten waarmee IJzerleeuw zich onderscheidt, zijn de krachten waarop ze al decennia lang bouwt:

  • Deskundig advies.
  • Vandaag besteld, morgen geleverd.
  • Uitgebreide service.
  • Uitgebreid staalassortiment.