Terugblik 2016

Nieuws

Op de drempel van 2017 kijken we met een positief gevoel terug op 2016, een jaar waarin net als 2015 weer heel veel is gebeurd. Wij, en hopelijk u ook, kunnen terugblikken op een succesvol jaar waarin is gebleken dat in een sterk fluctuerende staal- markt onze duurzame relatie van groot belang is. Graag blikken we kort terug op 2016.


DSC03703


Ontwikkelingen staalwereld 2016

De prijzen stonden in 2015 zwaar onder druk. Met name de enorme overcapaciteit op de Chinese markt en het dumpen van deze partijen op de Europese markt zorgen voor een daling in de prijs. Eind 2015 spraken wij de verwachting uit dat er in 2016 prijsstijgingen zouden volgen en dit is dan ook vanaf het voorjaar van 2016 gaande.

In maart constateerden wij een forse stijging van circa €40,- per ton. Daarnaast gingen veel fabrieken uit de markt waardoor calculaties en levertijden opliepen. Met name het dumpen van staal op de Europese markt door producenten uit landen als China is per oktober 2016 door de Europese Unie teruggedrongen door middel van het opleggen van een anti dumping maatregel. Dit werkt ook door in de huidige staalprijzen waar wederom verhogingen worden vermeld. Daarnaast is de vraag naar staal vanuit met name de autobranche en de bouwsector goed, en de verwachting is dat de groei in deze sectoren zich nog wel even zal voortzetten. Mede door de hierboven vermelde factoren zullen de staalprijzen hun dit jaar ingezette opmars voorlopig voortzetten.